Starting my G2 CSR

Information relating to the Matchless G2 or AJS Model 14 250cc Lightweight
Posts: 141
Joined: Sat Jan 15, 2005 12:00 am
Location: STAFFORDSHIRE UK

Starting my G2 CSR

Postby basketcase » Sat Jan 17, 2009 5:00 pm

After a lengthy rebuild my `bike is an absolute swine to start. I`ve double checked everything, renewed both the jets and slide in the carb. New points, condensor, coil.....everything! I`ve set it all up as the manual instructs but the b****y thing still take an age to start. Once running it also idles poorly, could it be that the carb is too worn? I`ve also experienced poor starting when warm but that could be me, as if I hold open the throttle is usually starts ok. Any help/tellings off would be appreciated.
Cheers, basketcase.

Posts: 294
Joined: Thu Sep 30, 2004 12:00 am
Location: KENT UK

Starting my G2 CSR

Postby Dougie » Sun Jan 18, 2009 7:39 pm

No help mate but, even after one year untouched my G2 starts first or second kick!

Wish my bloody G3 did...
Brothers Matt & Neal with joint membership

Member
User avatar
Posts: 70
Joined: Wed Nov 17, 2004 12:00 am
Location: Norfolk

Starting my G2 CSR

Postby smsxr05 » Mon Jan 19, 2009 9:53 am

As with G3 Bitsa my G2 starts readily, but it has got a brand new monoblock fitted. It may be worth the extra expense.
Sonof.

Member
Posts: 2882
Joined: Mon Jan 01, 1990 12:00 am
Location: USA

Starting my G2 CSR

Postby Don Madden » Mon Jan 19, 2009 4:35 pm

Before messing too much with the carburetor, be sure of the ignition system. You posted that you replaced many of the parts but the functioning of the automatic advance & the timing are very critical to easy starting.
Cheers, Don.

User avatar
Posts: 288
Joined: Mon Jan 01, 1996 12:00 am
Location: OSTERGOTLAND SWEDEN

Starting my G2 CSR

Postby chris kelly » Mon Jan 19, 2009 7:25 pm


Hi,

Don't know what year your engine is but my 66 lightweight engine had the same sort of symptoms you describe and simply changing the plug FE 220 ( hot ? ) , the correct one, to FE 80( Cool ? ) the incorrect one, made all the difference. In other words the wrong plug worked better, which I put down to the engine being old . The other thing is ,the condensor, perhaps change that ,even though new. I found out they can be faulty.

Chris
'My cat can beat up your cat!'

Posts: 141
Joined: Sat Jan 15, 2005 12:00 am
Location: STAFFORDSHIRE UK

Starting my G2 CSR

Postby basketcase » Tue Jan 20, 2009 3:12 pm

Cheers all, sorry for the delay in replying. I`ve tried another condensor but not a plug so I`ll try that before going down the carb route. Has anyone any experience with the guy who advertises in jampot? Carb recon for 60?
As previously stated I`ve replaced all the replaceable bits and set it as advised in the manual. Only thinking as to why my `bike won`t tick over very well.
Anxiously awaiting any replies, basketcase.

Return to G2 / Model 14

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 10 guests